De vanligaste linserna är fortfarande månadslinser som du använder dagligen, rengör på kvällen och byter ut varje månad. Endagslinser tar du ut och slänger efter dagens slut. Väldigt praktiskt för dig som bara använder linser ibland, t ex när du idrottar. Dygnet runt-linser behöver du inte plocka ut när du ska gå och lägga dig. De passar bra för dig som vill ha minimalt med skötsel och rengöring och inte har något emot att sova med linserna.

Endagslinser
En enkel variant där du öppnar en ny förpackning på morgonen och slänger linserna på kvällen, enkelt, komfortabelt och hygieniskt . Idag finns det endagslinser för de flesta typer av synfel.

Dygnet-runt-linser
Linsen är tillverkad i ett silikonmaterial som gör att den släpper igenom mer syre än andra linser. Dessa linser är under vissa förutsättningar godkända för användning mer än 1 dygn. Tänk på att det finns en högre risk för infektion om du väljer att sova med linser . Kontakta din optiker för mer information.

Månadslinser
Dessa linser kan vanligtvis användas i 2-4 veckor och är ett bra alternativ till endasglinser. Under denna tid vårdar du dina linser varje gång du tar ut dem genom att rengöra/desinficera dem med en vätska anpassad för dina kontaktlinser

Hel- och halvårslinser
Hel- och halvårslinser används i 6 till 12 månader och finns i större styrkeomfång än korttidslinser. Du tar ut dina linser varje dag och rengör/desinficerar dem med en vätska anpassad för dina kontaktlinser.

Progressiva linser
Progressiva linser gör att du ser bra på alla avstånd. Övergången blir mjuk och du slipper onaturliga rörelser med huvudet. En och samma lins fungerar på alla avstånd så att du kan läsa tidningen, arbeta vid datorn eller köra bil. Det går att få både endags- och månadslinser som progressiva linser.

Toriska linser
Toriska linser korrigerar för astigmatism och finns som månads-och endagslinser.

Stabila linser
Stabila linser kan korrigera nästan alla typer av synfel och lämpar sig därför bra vid exempelvis stora brytningsfel eller vid problem med torra ögon. Det kan dock ta längre tid att vänja sig vid stabila linser än vid andra typer av linser.

Nattlinser
Dessa är personligt anpassade stabila linser som används när du sover för att korrigera närsynthet. Du tar av dem på morgonen och har klar syn resten av dagen.